Controlul paraziților este o parte integrantă a programului de sănătate al pisicii tale și îngrijirea preventivă estențială pe tot parcursul anului. Paraziții afectează sănătatea pisicii tale, iar unii paraziți din păcate pot fi transmisibili și oamenilor.
De exemplu, prevenirea infestării cu purici pentru pisica dumneavoastră poate proteja întreaga familie de „boala zgârieturii pisicii”, cauzată de bacteria Bartonella, care este purtată de purici. Un alt parazit transmisibil oamenilor este „viermii rotunzi”, care pot provoca tulburări de vedere și orbire la oameni. Un plan anual de control atât pentru paraziții externi, cât și pentru cei interni nu numai că vă protejează pisica, ci și pe dumneavoastră și membrii familiei dumneavoastră.
Tipuri de Paraziti ai pisicii
Există două tipuri principale de paraziți: externi și interni.
- Paraziții externi sunt cei găsiți pe părul și pielea pisicilor.
- Paraziții interni trăiesc în organele interne ale pisicii tale, cum ar fi tractul intestinal sau plămânii.
Prin definiție, un parazit este un organism care trăiește pe sau într-un organism gazdă și își obține hrana de la sau pe cheltuiala gazdei.
Paraziți externi ai Pisicii
Puricii
- Se regăsesc aproape peste tot în lume.
- Toate pisicile sunt expuse riscului de infestare cu purici, dar cele cu cel mai mare risc sunt pisicile care au acces la exterior, pisicile care trăiesc cu alte animale de companie care ies în aer liber și pisicile din case sau medii de viață cu mai multe pisici.
- Există multe produse pentru combaterea puricilor la pisici, pe piață, dar nu toate sunt la fel de sigure pentru pisici, așa că medicul veterinar ar trebui să fie întotdeauna consultat înainte de a aplica un produs. Trebuie avut în vedere că, multe produse destinate câinilor NU SUNT sigure și pentru pisici, deoarece aceste produse pot conține permetrin, o substanță toxică pentru pisici.
- Puricii provoacă boli ale pielii, dar pot transmite alte infecții grave, cum ar fi infecțiile cu tenia și bacteriile. Pisicile tinere pot deveni anemice sever din cauza infestărilor cu purici.
Căpușe
- Variază în tipul și distribuția în funcție de locul în care locuiești.
- Căpușele nu numai că pot provoca iritații ale pielii pisicii tale, dar pot, de asemenea, să poarte boli grave care amenință sănătatea pisicii tale, cum ar fi paraziții care infectează celulele sanguine.
- Atenție produsele de prevenire a căpușelor destinate câinilor NU SUNT sigure și pentru pisici.
Acarieni
- Acarienii sunt paraziții comuni ai pisicilor, în special acarienii urechii, care provoacă iritații și dureri semnificative și pot duce la infecții bacteriene.
- Alte tipuri de acarieni trăiesc pe pielea felinei, cum ar fi acarienii de menaj, și provoacă căderea părului, mâncărime și pot duce la infecții bacteriene grave.
Paraziți interni ai Pisicii
Viermi rotunzi
- Viermii rotunzi apar frecvent la pisoi și pisici adulte tinere.
- Pisicile pot dobândi viermi rotunzi prin mai multe căi, astfel încât chiar și pisicile de interior sunt expuse riscului de infectie parazitară.
- Pisicile tinere dobândesc de obicei viermi rotunzi de la mama lor, așa că toți pisoii ar trebui tratați pentru acest parazit intern al pisicii.
Tenia
- Acest parazit intern al pisicii poate fi dobândit prin purici sau atunci când pisicile vânează și mănâncă o pradă, cum ar fi șoarecii.
- Toți pisoii trebuie tratați pentru tenia cel puțin o dată, iar adulții sunt tratați pe baza factorilor ce privesc stilului de viață.
Dirofilaria
- Este o boală grava, parazitul este purtat de țânțari și, deoarece aceste insecte vor intra în case, chiar și pisicile de interior sunt expuse riscului.
- Oriunde se găsește infecția cu vierme inimii canine, pisicile se vor infecta și ele și ar trebui să utilizeze un produs preventiv regulat.
Ce trebuie sa stii
Tipul de paraziți pe care trebuie să vă concentrați cel mai mult pentru prevenirea infectării pisicii dvs. va depinde de vârsta pisicii, stilul de viață, sezonul și locul în care locuiți.
Este important să rețineți că chiar și pisicile de interior au nevoie de prevenirea paraziților interni și externi, deoarece există multe moduri în care paraziții pot pătrunde în casa dvs., cum ar fi prin intermediul insectelor.
Trebuie avut în vedere ca toți pisoii necesită un program de tratamente pentru paraziți, deoarece sunt expuși unui risc crescut.
Pisicile adulte necesită, de asemenea, un tratament regulat, bazat pe factorii de risc individuali.
Apelează cu încredere la Medicul veterinar, pentru a determina cea mai bună abordare pentru pisica ta, pe baza stilului de viață și a factorilor geografici. În multe zone, un plan pe tot parcursul anului este cea mai bună abordare pentru pisicile de toate vârstele.
Tratamente de prevenire a parazitilor la pisici
Din fericire, pe piață există o varietate de produse sigure și eficiente care sunt ușor de aplicat pisicii tale și multe dintre acestea vor trata mai mult de un tip de parazit al păisicii. Majoritatea produselor de tratament și prevenire a paraziților sunt aplicate local prin:
- Gulerele
- Spray-uri
- Picurari
De ce are nevoie pisica mea, care trăiește doar în casă de prevenirea paraziților?
Paraziții sunt peste tot și din păcate aceștia locuiesc destul de fericiți în casele noastre și pe pisicile noastre prețuite.
Realitatea este că multe pisici au un stil de viață foarte fluid – își pot petrece cea mai mare parte a timpului în casă, dar ocazional își ies la soare pe veranda din spate, locuiesc cu animale de casă care ies în aer liber sau ies afară când stăpânul lor se află în vacanță.
În timp ce multe pisici sunt cu adevărat pisici de casă doar pentru interior, acestora le place să omoare și să mănânce insecte. Insectele pot servi ca gazde de transport sau intermediare pentru unii dintre cei mai comuni paraziți intestinali.
Oricine știe cât de ușor pot avea acces insectele zburătoare chiar și la cea mai bine asigurată casă. Casele încălzite și umidificate pot fi, de asemenea, un teren proprice de reproducere pentru purici, precum și un loc de refugiu pentru rozătoarele purtătoare de purici. Dar chiar și stapânii de pisici pot aduce acești paraziți în casă în mod involuntar ( din parcuri, de pe strada, când au muncit sau doar au tranzitat anumite medii infectate).
pisoi
Există o oportunitate extraordinară de a preveni infestarea pisicuței prin deparazitarea acesteia.
Pisicile sunt frecvent infectate de paraziți intestinali și sunt predispuse la reinfecție, care poate apărea în timpul alăptării. Pentru a agrava lucrurile, pisoii adăpostesc adesea forme imature de paraziți, care pot scăpa de efectele tratamentelor și pot deruta testele de diagnostic. Paraziții intestinali, cum ar fi viermii, pot provoca, de asemenea, ravagii asupra sistemelor de organe ale pisicutei tale
Add comment